Tijdens het seizoen (1 oktober tot 1 april) kunt u bij ons terecht voor portrettekenen, experimenteel schilderen, stillevens en vrij werken. Ook hebben wij diverse kinder- en tienergroepen.

Buiten deze periode worden er ook regelmatig activiteiten georganiseerd. Denk aan een buitenschilderdag, een museumbezoek, diverse exposities, workshops, lezingen…

Op deze site vindt u veel informatie over onze gezellige schildersclub. Kijk rustig rond en schroom niet contact op te nemen voor verdere informatie!

Groepen

 • maandag | 19:30 – 21:30 uur
 • donderdag | 09:30 – 11:30 uur
 • Annemarie Kuster en Niels Zwirs

Introductie

In deze groep gaan we de uitdaging aan met allerlei materialen en technieken.

 • dinsdag | 09:30 – 11:30 uur

Introductie – Vrij werken

De groep bestaat uit 10 personen en is zowel geschikt voor gevorderden als voor beginners.  We werken zonder begeleiding.
Ieder werkt aan zijn/haar eigen werkstuk op eigen niveau.
Sommigen hebben al vele jaren les gehad, anderen zijn beginners, dat maakt het juist zo leuk en toegankelijk voor een ieder. Je kunt het zien als opstapje of als vrije werkgroep. We drinken samen koffie / thee en het is altijd een gezellige ochtend.
Er wordt gewerkt met verschillende materialen en technieken zodat het voor een ieder steeds weer verrassend en uitdagend is.

 • woensdag | 09.30-11.30 uur
 • Kees Wagemaker

Introductie

In 2019 nieuw gestarte groep die met elkaar op een leuke gezellige manier de uitdaging aangaan met papier en tekengerei.
Ieder op zijn manier en niveau.
Met om de week begeleiding.

 • woensdag | 19:30 – 21:30 uur
 • Dick Beentjes

Tijdens het winterseizoen doen we dit op de woensdagavond. In groepsverband met 10 á 11 personen.
Het maken van een portret naar een model is een uitdaging en vereist vaardigheid. Door het vaak te doen en een goede begeleiding wordt dit opgebouwd.
Het gaat als volgt: bij toerbeurt zorgen de deelnemers zelf voor het model. Dit kan iedereen zijn, b.v. een familielid de buurman- vrouw of wie dan ook. Om 19.30 uur starten we. Het model krijgt een gemakkelijke stoel en wij ( de deelnemers) stellen de schildersezels in een halve cirkel rondom op.
Eerst 45 min. aan het werk, dan pauze en vervolgens nog 30 minuten. Het gaat in alle rust, met een muziekje. Om half tien moet het erop staan. De resultaten worden besproken en het model kan een keuze maken als dank voor de medewerking.
Door de jaren heen zijn er talloze portretten gemaakt. Veel inwoners van Harenkarspel hebben dus een mooi portret in huis. Het blijft boeien, iedere keer weer.

 • donderdag | 09.30-11.30 uur
 • Jan Hoek en Annemarie Kuster

Introductie – Experimenteel schilderen

De groep bestaat uit 11 personen en is zowel geschikt voor gevorderden als voor beginners.  We beginnen met koffie-thee en aansluitend krijgen we een uitleg over de opdracht van die ochtend te horen. Meestal hebben we al van te voren een mail gehad over de opdracht met daarin informatie over de materialen die je mee moet nemen.

We werken met verschillende materialen en technieken zodat het voor een ieder steeds weer verrassend en uitdagend is.

We hebben om de week begeleiding en in de andere week werken we verder aan ons werkstuk of we beginnen zelf aan iets nieuws.

We inspireren elkaar en staan open voor elkaars ideeën, dat maakt onze schilderochtenden zo leuk en gezellig. Op het eind van de ochtend worden de werkstukken naast elkaar gezet en besproken.

 • donderdag | 19:30 – 21:30 uur
 • Kees Wagemaker

Introductie – Diverse disciplines

De groep diverse disciplines is zowel geschikt voor gevorderden als voor beginners. Creativiteit en gezelligheid komen hier samen.

Door de begeleider wordt eens per 2 weken een thema voorgesteld. Dat wordt door iedereen op zijn eigen wijze en in zijn eigen tempo uitgewerkt. Eigen inbreng is ook mogelijk. De begeleider beantwoordt eventuele vragen en geeft tips. In de daaropvolgende week werken we dit verder uit , maar dan zonder begeleider. Halverwege de avond drinken we gezamenlijk thee of koffie. Op het einde van de avond worden de werkstukken naast elkaar gezet en besproken. De gemaakte schilderijen kunnen worden ingebracht bij een groepstentoonstelling van onze vereniging.

 • maandag | 14.45 – 16:00 uur
 • woensdag | 14.45 – 16:00 uur
 • Beatrix Smit

De doelgroep

Deze is bedoeld voor kinderen van 7 t/m 12 jaar die graag tekenen en schilderen, maar een speciale aanleg of bijzonder talent is niet nodig. Wij zijn erop gericht, om de beeldende ontwikkeling van de kinderen te stimuleren, zodat zij een groter uitdrukkingsvermogen in creatieve zin krijgen. Daar,waar het mogelijk is, schenken we aandacht aan werken van beroemde kunstenaars, zodat ze op een eenvoudige wijze kennis maken met de kunstgeschiedenis. Uiteraard pikken we de, voor kinderen aansprekende kunstenaars, eruit.

Opdrachten

Deze worden aangeboden d.m.v. een verhaal, een gesprek, gedicht of een techniek. De kinderen krijgen opdrachten die vragen om “opnieuw-kijken-naar-de-dingen” en leren. Daardoor een andere manier van waarnemen. Hierdoor krijgen ze meer inzicht en wordt de creativiteit gestimuleerd.

Materiaalgebruik

Er wordt gewerkt met plakkatverf (gouache), waskrijt, oost-indische inkt, ecoline, houtskool, collage, verschillende papier ondergronden, en afvalmateriaal. Daarnaast bieden we andere technieken aan, die ze gebruikelijk niet op school krijgen zoals drukken (met een pers), mixed media, marmeren etc.

De resultaten

De kinderen wordt gevraagd de kunstwerken in de tekenboet te laten gedurende het seizoen, zodat de begeleiders een selectie van ieder kind kunnen maken en presenteren tijdens de jaarlijkse expositie.

Aanmelding kan via onderstaande telefoonnummers.
En uiteraard is plezier hebben, het belangrijkst.
Tot in de tekenboet,
Beatrix Smit: 06 30623573 of 0226 393515

Informatie

Verenigingsgebouw

Oostwal 25
1749 XK Warmenhuizen
(t.o. gemeentehuis, tussen zwembad en sporthal)

Contactgegevens

E-mail: info@tjeerdsotemann.nl
Bankrekening : NL92 RABO0154082317,
op naam van Tjeerd Sotemannschool

Plattegrond

Lid worden

Aanmelden

Bij deze geef ik mij op als lid van de Schilder- en Tekenvereniging Tjeerd Sötemann. De contributie maak ik voor 1 oktober over op rekeningnummer  NL92RABO0154082317 ten name van “de Tjeerd Sotemannschool”.

Alle velden zijn verplicht!

Het lidmaatschap van de vereniging wordt telkens stilzwijgend voor een jaar verlengd, tenzij dit schriftelijk uiterlijk 31 augstus bij de secretaris wordt opgezegd.

Contributie

 • 50 euro voor de dinsdagochtendgroep (zonder begeleiding)
 • 115 euro voor de andere volwassenengroepen (met om de week begeleiding).
 • 100 euro voor de tiener- en kindergroepen (met elke week begeleiding en materiaal).

Dit is inclusief thee of koffie in de pauze.

Voordelen

Als lid krijgt u korting bij: